Jak przechowywać chleb, jak przedłużyć świeżość pieczywa?

Kupując pieczywo, chcemy mieć pewność, że będzie ono jak najdłużej świeże. Dlatego też, staramy się je kupować w jak najlepszych sklepach, a dodatkowo jeszcze stosujemy specjalne rozwiązania, mające sprawić, że nawet kilka dni po zakupie będzie dobrze smakowało. Ale co należy zrobić, aby mieć pewność, że nasz chleb nie popsuje się zbyt szybko i co więcej, że przez cały ten czas jedzenie go, będzie dla nas prawdziwą przyjemnością?

Jak przechowywać?

Przede wszystkim jeśli nie chcemy, aby nasz chleb stracił na świeżości, powinniśmy go w odpowiedni sposób przechowywać.

Najlepiej zrobimy, jeśli wyjmiemy go z foliowego woreczka, w którym był sprzedawany, ponieważ sprzyja on szybkiemu pleśnieniu chleba, a zamiast tego owiniemy go w płócienną ściereczkę. Dodatkowo warto chleb przechowywać w specjalnym chlebaku i to najlepiej w takim, który będzie miał drewniane dno, ono również sprzyja przepuszczaniu powietrza, dzięki czemu chleb na dłużej zachowa świeżość. Nie zaszkodzi również jeśli raz w tygodniu przetrzemy chlebak wilgotną ściereczką nasączoną octem.

No i równie sprawdzonym sposobem jest pozostawienie, przez nie więcej niż 2 dni, połówki jabłka w chlebaku. Chleb będzie z niej wyciągać wodę, dzięki czemu pozostanie na dłużej świeży i miękki.

Co jeszcze możemy zrobić?

Warto również sprawdzić jaka jest data przydatności danego pieczywa, ponieważ na nią wpływ ma nie tylko jego rodzaj, ale również sposób wytworzenia.

Co więcej, jeśli potrzebujemy chleb w większej ilości, ale wiemy, że będziemy potrzebowali kilku dni na jego zjedzenie, to spokojnie nadmiar możemy zamrozić. W zamrażalce może on leżeć nawet do 3 miesięcy, a po wyjęciu z niej będzie smakował tak samo, jakbyśmy dopiero co go kupili. Oczywiście te wszystkie sposoby mogą nam pomóc w tym, aby nasz chleb zachował świeżość na jak najdłuższy czas.

Jednak zawsze najlepszym sposobem na jedzenie świeżego, miękkiego i pysznego chleba, będzie kupowanie go w takiej ilości abyśmy byli w stanie zjeść go w ciągu 1-2 dni. Spokojnie możemy w sklepie kupić połowę bochenka zamiast cały, a to oznacza, że wówczas za każdym razem nie tylko będziemy mogli jeść świeży chleb, ale również nie będziemy ryzykować sytuacji, w której mógłby się on zepsuć i trzeba byłoby go wyrzucić. Zawsze też możemy wybierać takie gatunki chleba, które spokojnie mogą być przechowywane przez dłuższy czas, bez obaw, że się zepsują.