Jak, w czym i z czym pić wino?

Podczas spotkań towarzyskich, coraz większym zainteresowaniem cieszy się wino. Można je spokojnie sączyć w gronie przyjaciół, rodziny czy współpracowników, delektując się jego smakiem. Szeroki wybór różnego rodzaju win sprawia, że nie powinniśmy mieć problemów z wybraniem takiego, które będzie odpowiadało naszym gościom, zwłaszcza jeśli zaopatrzymy się w kilka różnych butelek.

Jednak pamiętajmy, że podczas serwowania wina, również obowiązuje kilka ważnych zasad, które powinniśmy znać, aby mieć pewność, że podajemy je w odpowiedni sposób.

O czym trzeba pamiętać?

Jeżeli chcemy podczas spotkania z przyjaciółmi podać wino, to powinniśmy poznać kilka podstawowych zasad, które dadzą nam większą pewność, że wszystko pójdzie po naszej myśli. Po pierwsze warto dopilnować, aby nasze wino było odpowiednio dobrane do potraw, które planujemy podawać, tak jak również powinniśmy dopilnować, aby miało ono odpowiednią temperaturę.

Dodatkowo warto też pamiętać, że wino najlepiej będzie prezentowało się w szkle, które ma barwę białą, czystą. Dzięki temu idealnie będzie widać jego kolor. Dodatkowo szkło powinno być cienkie, abyśmy mogli je delikatnie ogrzać ciepłem naszych rąk, ale jednocześnie też powinno mieć nóżkę, aby można było swobodnie za nią trzymać.

Odpowiednia ilość

Warto pamiętać o tym, że przed napiciem się wina, warto nim delikatnie zamieszać, tak aby wydobyć z niego najlepszy smak i aromat. Dlatego też, nalewając wino do kieliszków warto dopilnować, aby zajmowało ono od 1/3 do 2/3 kieliszka. Wówczas nie będzie go zbyt mało, a jednocześnie nie będzie go zbyt dużo, dzięki czemu spokojnie będzie można nim zakręcić, zanim się go spróbuje.

Warto również wybierać kieliszki, które mają kształt tulipana, ponieważ dzięki zwężonej górze aromat nie będzie się aż tak szybko ulatniał, przez co na dłużej pozostanie bardziej intensywny. Warto również pamiętać, że wina białe wytrawne świetnie sprawdzą się do przekąsek, owoców morza i ryb, znowu półwytrawne i półsłodkie, śmiało możemy podać do białego mięsa. Wino czerwone lekkie serwujemy do czerwonego mięsa, a ciężkie do dziczyzny, wołowiny czy baraniny.

Znowu wino słodkie bez żadnych obaw możemy podać do ciast i deserów. Jeśli chodzi o podawanie wina, to warto pamiętać, że obowiązuje tutaj kilka ważnych zasad. Jeśli dopilnujemy, aby miało ono odpowiednią temperaturę i było dobrane do właściwych dań, to możemy być pewni, że nasi goście będą zadowoleni.