Sokownik – jak wybrać odpowiedni?
Bardzo popularne staje się obecnie samodzielne przygotowywanie soków, za pomocą sokowirówki albo specjalnych wyciskarek do soków. Niestety, działają one na takiej zasadzie, że praktycznie soki uzyskane w ten sposób należy od razu wypić, ponieważ pozostawione na dłużej mogą się popsuć. Jednak jeśli chcemy przygotować taki sok i mieć pewność, że spokojnie będziemy mogli go wypić później, to warto zwrócić uwagę na sokownik.
Dzięki niemu, nasze soki będą mogły być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, a więc spokojnie będziemy mogli traktować je jako domowe przetwory, które robione będą w sezonie odpowiednim dla danych warzyw i owoców, ale wypijane będą w innej porze roku.
Co nam daje?
Jeżeli zastanawiamy się, co sprawia, że tak wiele możemy zyskać na korzystaniu z sokownika, to z pewnością warto się dowiedzieć w jaki sposób on działa. Przede wszystkim składa się on z dolnego naczynia, do którego wlewamy wodę.
Ona będzie parować i za pomocą specjalnego komina będzie się przedostawała do górnej części sokownika, w której będą znajdowały się warzywa i owoce. Kiedy pod wpływem temperatury zaczną one puszczać sok, zacznie on spływać do środkowego pojemnika. Posiada on również specjalny wężyk, za pomocą którego możemy wlewać sok bezpośrednio do szklanki, albo butelki, dzięki czemu łatwiej jest nam wszystko od razu przygotować.
Tak przygotowane soki mogą być przechowywane dość długo, a czas ich przygotowania będzie się mieścił w granicach 30 – 60 minut, w zależności od tego, jakie warzywa i owoce w nim umieścimy.
Co jeszcze jest ważne?
Warto wiedzieć, że na wykonanie takiego soku świetnie nadają się dojrzałe owoce, a z miąższu który pozostanie w górnej części, spokojnie można zrobić dżem. Co również ważne, to bardzo często taki sokownik można wykorzystać do gotowania na parze, co pozwala nam go wykorzystać w znacznie większym wymiarze niż tylko do przygotowywania soków.
Warto zobaczyć jak działa taki sokownik i co może nam on zaproponować. Z pewnością tak przygotowane soki będą zdrowsze i smaczniejsze, a co więcej spokojnie latem będziemy mogli przygotować soki, które będziemy mogli spożyć zimą. Jeśli choć raz spróbujemy tak przygotowanego soku, to już z pewnością nie będziemy chcieli sięgać po gotowe produkty oferowane w sklepie.
W krótkim czasie możemy samodzielnie przygotować zdrowe soki.