Jak zrobić w domu sushi? Tłumaczymy krok po kroku

Z każdym rokiem, także w naszym kraju przybywa miłośników sushi, a więc ryżu z kawałkami ryby. To oznacza, że nie tylko chętnie chodzimy do różnego rodzaju restauracji, w których mamy okazję zjeść tą potrawę, ale także pojawia się coraz więcej osób, które chcą ją przygotowywać samodzielnie, w zaciszu swojego domu. Dlatego warto wiedzieć, co będziemy potrzebować, aby przygotować sushi i w jaki sposób łączyć ze sobą konkretne składniki, aby mieć pewność, że nasze danie wyjdzie dokładnie takie, jakie być powinno.

O czym musimy wiedzieć?

Przede wszystkim zanim zabierzemy się do przygotowywania takiego dania jak sushi, musimy posiadać odpowiednie produkty.

Oczywiście głównym składnikiem tego dania jest ryż, jednak nie wystarczy taki zwykły, którego zazwyczaj używamy w kuchni. Musi być to specjalny ryż do sushi z octem ryżowym, ponieważ posiada on odpowiednią kleistość. Jego przygotowanie nie jest trudne, zwłaszcza jeśli stosujemy się do wytycznych zawartych na opakowaniu, jednak ważne jest to, aby przygotować go naprawdę starannie. Jeśli już go ugotowaliśmy, to należy go przyprawić specjalnym sosem, albo octem ryżowym zmieszanym z cukrem i solą.

Mają nie tylko smakować, ale i dobrze wyglądać?

Chcemy, żeby nasze danie sushi wyglądało tak jak to, które serwowane jest w restauracjach? Wówczas musimy się przygotować do zrobienia maki, a więc rolki ryżu z dodatkami w środku zawiniętej w specjalne liście. Te ciemnozielone płatki z prażonych alg morskich i maty zrobionej z bambusa to Nori, które umożliwiają nam zwinięcie wszystkich składników w rolkę. Do środka takiej rolki możemy włożyć paski surowego łososia, ogórka, paluszki krabowe, awokado. Tak przygotowaną całość należy podać razem z sosem sojowym oraz pastą wasabi, która nada mu charakterystycznej ostrości.

No i nie możemy zapomnieć, aby w trakcie jedzenia przegryzać marynowany imbir, dzięki niemu będziemy oczyszczać kubki smakowe, co pozwoli nam w pełni docenić smak tej potrawy. Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasze sushi będzie naprawdę wspaniałe, to zawsze możemy się zapisać na specjalne warsztaty przygotowywania tej potrawy. Wówczas pod okiem specjalistów będziemy mogli nauczyć się tego, jak je przygotować, aby było naprawdę wspaniałe. Nie mniej warto zdawać sobie sprawę z tego, że przygotowanie zwykłych maków nie jest wcale takie trudne jakby mogło się wydawać.