Jak oprawić karpia?

Większość produktów zanim zostanie podana na stół, musi być odpowiednio przyrządzona. Tak aby była zdrowa i smaczna, a to oznacza, że na ich przygotowanie powinniśmy poświęcić odpowiednią ilość czasu, ale przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, co należy zrobić, aby mieć pewność, że przygotowana przez nas potrawa będzie naprawdę dobra. Dlatego też, jeśli zdecydowaliśmy się na zakup całego karpia, to musimy wiedzieć, w jaki sposób go oprawić, tak abyśmy mogli spokojnie zaproponować go naszej rodzinie.

Od czego zacząć?

Zanim przejdziemy do oprawiania takiej ryby, na początek powinniśmy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie osuszyć, złapać za ogon i zacząć oskrobywać łuski, kierując się od ogona ku głowie. U karpia są one luźno osadzone, a to oznacza, że nie powinniśmy mieć z tym problemów, jednak należy pilnować, aby wykonać to dokładnie. Następnie trzeba rybę ponownie opłukać i zabrać się do usuwania jej wnętrzności. W tym celu rybę należy płytko naciąć od odbytu do podstawy głowy. Pamiętać musimy również o usunięciu skrzeli, ponieważ są one niejadalne.

Co robimy dalej?

Po usunięciu wnętrzności należy rybę znowu opłukać i osuszyć.

Następnie możemy karpia obłożyć na noc solą i cebulą, dzięki czemu pozbędziemy się mulistego smaku, albo możemy go na parę godzin włożyć do zaprawy, która również wyciągnie z niego ten nieprzyjemny smak. Zanim zaczniemy dalsze działania, należy takiego karpia dokładnie osuszyć. Następnie należy go pokroić w dzwonki, a więc położyć ją na boku i przecinać w 2 centymetrowe plastry. Głowę i ogon odrzucamy. Możemy także filetować taką rybę, używając ostrego i giętkiego noża. Wówczas należy naciąć mięso przy głowie i wsunąć nóż w taki sposób, aby znalazł się między tkanką mięśniową a ościami. Takie działania należy przeprowadzić z jednej i z drugiej strony, tak aby całkowicie pozbyć się ości. Tak przygotowane dzwonki są gotowe do opieczenia. A jeśli mamy świeżą rybę, to jej głowę i ogon możemy wykorzystać do ugotowania zupy rybnej, co wcale nie jest trudne i nie wymaga jakichś specjalnych składników. Warto wiedzieć w jaki sposób oprawić karpia, tak aby mieć pewność, że będzie on przyrządzony smacznie i będzie posiadał jak najmniejszą ilość ości.

Odpowiednio przygotowana ryba może być gwiazdą danego posiłku, po którą wszyscy chętnie będą sięgać.